Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен, в семейство на артисти-илюзионисти. Баща му е Димитър Димитров, известен като Факира Мити, вентролог. Майка му е французойката Анастасия Димитрова (по мъж), хиромантка, асистентка на Мити с артистично име Мадам Сизи, рано развела се с баща му и завърнала се във Франция, тя често бива посещавана в родината си от Емил. Двамата водят на всеки свой спектакъл Емил и той обиква театъра и музиката. Като ученик се увлича по рисуването и класическата музика, като свири трудни произведения – Втора унгарска симфония на Лист, сонати от Шопен и увертюри. Започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси и прави макети на пиеси, след като се увлича по театралната сценография. Започва да свири на акордеон, а по-късно – и на пиано.[6] Според мечтата си да пее и да свири на акордеон, в по-късните си години записва песента си „Акордеон“, в която пее: „Акордеон, а ти ми беше младостта…“.

През 1960 г. е приет да следва „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Желчо Мандаджиев. През същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. През 1962 г. песента му „Арлекино“ печели първо място на Международния фестивал в СопотПолша, ставайки първата международна награда за българска песен. През 1975 г. Алла Пугачова изпълнява песента на фестивала „Златният Орфей“, откъдето тръгва и международната ѝ кариера.[6] Цитат от https://bg.wikipedia.org/wiki/

През 1970 г. подписва договор с френската музикална компания „EMI Pathé-Marconi“, която издава първия му френскоезичен сингъл „L’amour c’est toi“

DVD-изданието на документалния филм на режисьора Стилиян Иванов за Емил Димитров

Любов, Слава, Самота

Повод за това е 70-годишнината на твореца, а инициативата е на плевенския депутат от ГЕРБ Ивелин Николов. Филмът е на режисьора Стилиян Иванов, той е със заглавие “Слава, любов, самота …”. За снимането му, по инициатива на Ивелин Николов, са откупени част от правата от Българската национална телевизия, която отвори Златния си фонд. Част от тиража на филма ще бъде предоставен безплатно на Консерваторията, библиотеки, читалища и училищата по музика в цялата страна.

Emil Dimitrov – Tant que je vivrai de tes je t’aime (Когато отиваш, там при другия) – Франция
Песента “Моника” е записана и се изпълнявана от немския изпълнител Уили Мартин. Мартин е носител на три платинени плочи.
Един ритник за Алла Погачова – Поживем – увидим!
Музика Емил Димитров, Алла Пугачова – Арлекино. Така Алочна изгрява и става най-чрката звезда на естрадата. Българската следа!

By kdk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *